In i mörkret

En ny dag som kanske blir en bra dag eller till och med bättre dag. Solen strålar igenom den molntäckta himlen med sin klena strålar idag. Vinden drar i trädens grenar och det knakar i fönstren. Vad är då skillnaden på en bra dag och en bättre dag, ja vad vet jag. Den som väntar och ser kanske vet vid dagens slut när nu den kommer.

Det märks mer och mer att julen är i antågande. Hysterin att köpa det eller det har påbörjats, vad gäller denna hysterin är jag helt lugn. Vad jag tänkte var mer att det blir mörkare tidigare och tidigare på dagarna. Samt att det är många som verkar ha sina adventsstakar/stjärnor tända hela dagen. Jag tillhör en av dem som gärna har något tänt hela dagen. Mestadels är det köksgardinen som består av 240 olikfärgade små lampor. Men även staken och stjärnan kan var tända dagtid.

Idag är det inte merän 16 dagar till den 21 december och midvinterdagen. Sedan vänder det och det blir ljusare och ljusare, men först ska det bli ännu mörkare innan det vänder. Innan dess ska vi hinna se Lucia stå på vår tröskel och sjunga om ljuset. Undar hur många av Nobelpristagarna som kommer att bli skrämda av denna vår Ljusdrottning mitt i vintermörkret?

Läste i tidningen idag om att Litteraturpristagaren Orhan Pamuk redan kommit till stan. Men Nobelfesten är redan på söndag, bara 5 dagar till den stora Festen för alla Nobelpristagarna alltså. En fest som många av oss inte kommer att bli inbjudna till. Vi får nöja oss med att sitta framför TV’n och njuta av festligheterna. Men å andra sidan det kanske inte skulle vara så roligt att gå på denna gigantiska tillställning.

Först av allt måste man ha turen att få en av de 1300 biljetterna. Sedan måste man skaffa sig någon form av galaklänning (vem minns inte Birgit Friggebo’s urringning), med tillhörande skor och andra accessoarer. När man kommit så långt är det bara att inse att det blir lång väntan på maten eftersom chansen att sitta vid honörsbordet inte är så stort. Då ska man vara kunglig, fått Nobelpriset eller vara gift med en Nobelpristagare. En annan möjlighet är också att vara minister i regeringen. Inte bara det utan det är ett antal person som ska hålla tal också. Hur lång tid det tar vet man aldrig. Nej man får lugnt räkna med att sitta och vänta på att maten ska serveras – någongång. Fast man har fått vara med på en Nobelfest och hur många har fått vara det?

Jag kommer att avnjuta Nobelmiddagen från Blå Hallen i TV-soffan och likaså den efterkommande dansen i Gyllene Salen. Säkerligen kommer vi att äta något gott med någon form av glassefterrätt, dagen till ära.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Allmänt, Nyårskalendern

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s