Fulla väntrum på vårdcentralen efter årsskiftet

Nu måste vi ha sjukintyg från första dagen vi är sjuka. Regeringen vill att det ska vara sjukintyg från och med första dagen vi är sjuka, detta är ett förslag som de gett. Om det går igenom ska det gälla från och med den första januari nästa år. Men det är upp till arbetsgivaren att bestämma om de vill att det ska vara sjukintyg från första dagen eller inte.

Det verkar bara som om det är regeringen som vill genomföra det. Kommunerna och landstingen har försökt stoppa förslaget. De menar att det blir en stor ökad belastning på vårdcentraler vilket skulle medföra att det skulle behövas cirka tvåtusen fler läkare. Ylva Johansson, förre detta hälso och sjukvårdsminister säger att förslaget kommer att leda till fyra miljoner fler läkarbesök jämfört med idag.

Förslaget innebär att arbetsgivaren kan begära läkarintyg från första dagen men bara om det finns särskilda skäl. I intyget behöver det varken stå sjukdom eller diagnos. Vad är det för mening att få ett intyg som arbetsgivare utan att veta vad den anställde har för sjukdom eller vilken diagnos den har. Vad väger arbetsgivaren in i särskilda skäl? Att man varit mycket hemma på grund av ditten eller datten eller för vad??

Vem ska betala dessa läkarbesök? Den som är sjuk eller är det arbetsgivaren. Som det är nu styr kollektivavtalet vem som betalar, i mitt fall betalar jag själv mina läkarbesök. Men om arbetsgivaren kräver läkarintyg från första sjukdagen tycker jag att det inte är merän rätt att det är de som får står för läkarbesökskostnaden.

Undras hur det kommer att se ut i väntrummen på vårdcentralerna och läkarmottagningarna efter årsskiftet. Jag misstänker att många kommer att gå dit av ren rädsla för sina arbetsgivare. Och hur kommer det att se ut? Där kommer det att sitta personer med vinterkräksjukan som trängs med de som har mens. Sjukdomar som läkarna inte kan göra så mycket åt.

Jag undra mest varför regeringen vill införa denna regel?

För den som vill läsa mera.

Andra bloggar om: , ,

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Allmänt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s