I vårdens utmarker

Att åka taxi kan vara bra ibland. Nu ska taxichafförerna utbildas i hur man använder en defibrillatorer. Detta för att kunna utföra rädda liv på människor vars hjärtan på ett eller annat sätt drabbats av hjärtstillestånd.

Det ska utbildas hundra chafförer under våren och det ska finnas defibrillator i trettio taxibilar. De första taxibilarna med en defibrillator kommer att börja rulla på vägarna i slutet av juni, bilar kommer att rulla tjugo timmar av dygnets tjugofyra timmar. Joakim Svedsen säger till SvD.se ”Räddar man ett liv är hela projektet hemma”. Så låt oss hoppas att de lyckas med det, eller i bästa fall egentligen att ingen får hjärtstillestånd.

Hjärtstillestånd är verkligen något som behöver akuta insatser, i synnerhet om det inte sker på ett sjukhus. Dödligheten ökar med tio minuter för varje minut som går utan någon insatts. Den vanligaste dödsoraken i Sverige är hjärt- och kärlsjukdomar.

heartbeat-anim.gif

Defibrillatorerna som placerats ut i taxibilarna är enkla apparater som talar om vad som ska göras, eftersom den är talstyrd. Även säkerhetsvakter på köpcentra och konsertlokaler med flera platser, har även de utbildats i hur man använder en defibrillator eftersom det placerats ut ungefär sjuttio apparater på dessa platser.

Läs mera om taxichafförernas uppdrag att rädda liv genom att lära sig att använda en defibrillator, här. Jag tror att det är en ypperligt bra tanke och idée, dels därför att taxi ofta kommer först till en olycka men också för att det rullar ganska många taxibilar i Stockholms län. Om dessa defibrillator utrustade taxibilarna sedan kommer att rulla tjugo timmar om dygnet är det perfekt för att rädda liv.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Annonser

1 kommentar

Filed under Allmänt, Bilar, Samhället, Sjukvård

One response to “I vårdens utmarker

  1. Hej igen.
    Men så himlars bra stor rejäl text för mina gistna ögon tack för det….
    Nåväl Filifjonkan har varit taxichaufför i många år och efterlyst detta länge, Äntligen sen är det bra om man får en snabbgenomgång av barnafödslar med..
    Abc har man ju lärt sig det sitter,, men alltid knepigt med allvarligt sjuka i baksätet och ensam i bilen och 3 mil till lass. Då fick stationen ringa ut ambulans som motkörde om det var illa så lastade man om vid mötet….då gick det undan på vägen men bra om det lärs upp för livräddningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s