Skyldigheter i trafiken

Igår söndag var jag hemma hos mamma och pappa och åt söndagsmiddag. Det var verkligen trevligt. På eftermiddagen var vi alla bänkade framför TV för att titta på dagens Formel 1, det var körning i många varv på Hochenheimbanan i Tyskland och tillika Tysklands Grand Prix. Vann gjorde förra årets rockie Hamilton. Det var inte en helt enkel seger för honom han fick kämpa sig till den på slutet

Det blev inte TV hela eftermiddagen, vi var runt och tittade på en massa saker i trädgården och jag fotograferade. Jag fick några bra bilder med mig hem som jag kommer att lägga upp under dagen på min fotoblogg.

På vägen till mina föräldrar hade det precis skett en olycka med två bilar inblandade. Då jag passerade korsningen hade ännu inget utryckningsfordon kommit till platsen. Jag mötter först två ambulanser, dessa kämpade på för att komma fram. Det gick inte så bra eftersom de hade en bil framför sig som av någon anledning inte vill lämna den delen av vägen som han körde på. Detta sinkade utryckningsbilarna mycket och fast jag mötte dem såg jag att de gjorde vad de kunde för att komma förbi denna icke-flyttbara-fordonsframförare. Ungefär hundra meter innan jag mötte ambulansen fanns en avkörningsflik där några andra bilar hade stannat för att släppa fram ambulansen. Men inte den icke-flyttbara.

Jag tycker att det är bedrövligt att inte alla reagerar på utryckningsfordonens signaler med att ge plats år dem. Vad som var anledningen till att personen i bilen inte flyttade på sig vet inte jag, i detta kan jag bara spekulerar. Efter de åren jag bott i stora stan har jag snabbt lärt mig att lokalisera var utryckningssignalen kommer ifrån och om jag måste agerar för att dessa fordon ska komma fram fortare. Det verkar också som om de som bott/bor i en större stad är bättre på detta. Antagligen eftersom de har mer erfarenhet.

För inte så länge sedan fick jag agera i stan för att utryckningsfordon var på väg, några bilar längre fram ser vi en bil som inte flyttar på sig. Min och sambons första reaktion var turist. Sant eller ej, så vet vi inte om det var så. Men det är dock lite typiskt att det är just de ovana som inte reagerar.

Då jag kom hem till mina föräldrar pratade vi en del om just hur man agerar i dessa sammanhand och pappa som kör mest höll fullständigt med mig. Hans erfarenhet kommer säkert från den tiden då han bodde i en stor stad i söder som numera har en bro över till resten av Europa. Fast det är numera många är sedan.

Jag hade dock en himla tur att komma då jag kom. Vägarna i korsningen blev avstänga någon timme under tiden som räddningsmanskapet arbetade. Annars hade jag fått en kall söndagsmiddag. Hade jag kommit fram först till olyckan hade jag haft en skyldighet att stanna och hjälpa till så gott jag kunde samt larma. Pappa berättade om en person som kört förbi en olycka han kom först till, polisen hade varit i närheten och sett honom och tagit hans regnr på bilen. Sedan hade han fått dryga böter för att kört förbi olyckan.

Annonser

7 kommentarer

Filed under Allmänt, Bilar, Foto, Samhället, Sjukvård

7 responses to “Skyldigheter i trafiken

 1. Syster Yster

  Ja för mycket och för lite skämmer allt. Vissa stannar vid olycksplatser av ren nyfikenhet och andra som borde stanna bara kör förbi. Av rädsla kanske?
  Hoppas du har det skönt nu när den stora marknaden är över. Jag missade den tyvärr.
  Kram

 2. Neny

  Självklart ska man alltid flytta på sig, åtminstone stanna åt sidan så de kommer förbi. Men ibland är det svårt att veta vart man ska ta vägen. En gång låg jag i vänsterfil, kom två ambulanser i högerfil (sjukhuset ligger till höger en bit fram) så jag höll mig kvar i vänsterfil, såklart. Men nissarna i bilarna framför mig svängde då snabbt ut till högerfilen för att låta ambulanserna köra om. Skitsmart. Då blockerade de ju närmaste vägen till sjukhuset! Jag fick istället stanna mot en refug till vänster så ambulanserna kunde passera mellan oss. Det är bra när folk släpper fram, men ibland måste de tänka lite också. (sjukhuset låg alltså två högersvängar bort… varvid det är/var otroligt korkat att blockera för högersväng)

 3. curlingmormor

  Märkligt att personen i fråga inte flyttade på sig, man kan ju undra om han var medveten om det som hände runt honom.
  Hoppas nu att du får en bra dag idag och vad jag såg i kommentaren hos mig så ska du smaska på goda kakor!!!!!
  Kramizzzzz

 4. Hej Akson. Ser att mitt fördärvande är kvar ställde till det hos Curlingmormor med kanske du kan maila mig och säga hur du gjorde med din bild.
  Jaha utryckningsfordon har företräde så är det bara och det är väldigt dålig stil att inte flytta sig finns ingen ursäkt för sådant för har man inte mer koll i sina sido och backspeglar så skall man inte sitta bakom en ratt man kan undra hur mycket en sådan ser framåt då?
  Usch droppen är ju de som kastar sten på ambulanspersonal eller brandpersonalen
  man kan undra vad de har i ina skallar, de åker inte dit numera utan poliseskort för att hjälpa folk det är ju hemskt hur det blivit,
  Jaja hoppas du har det bra skall kika in på dina bilder igen .

 5. Det är märkligt att vissa människor gör så! Jag tror det har med bristande uppmärksamhet att göra. Tyvärr…

 6. Godeftermiddag…hm ..näe ingen Akson hemkommen ännu ok ha det bra med det du gör och där du är fniss vad sägs om badstranden..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s